Sidor

12 februari 2010

Assisted hatching (AHA)


Givetvis har jag surfat runt efter lite information kring AHA. Efter att ha läst en del har jag många frågor och funderingar. Både positiva och negativa aspekter har kommit fram. Ni får läsa och ta ställning själv till vad ni tror om detta.

Assisted Hatching

Under de senaste 15 åren har det skett stora framsteg inom IVF. Tack vare ny teknik och rutiner, har IVF-behandlingar blivit mer och mer framgångsrika, även för par med en dålig fertilitets prognos. Assisted hatching infördes på 1990-talet och är ett förfarande som kan bidra till att förbättra dina chanser att IVF lyckas. Förfarandet rekommenderas särskilt för par som löper störst risk för dåliga IVF resultat.
Vad är Assisted Hatching? Assisted hatching är en relativt ny teknik som används under vissa IVF. Det utförs i syfte att bidra till ett embryo kläcks ur sitt skyddande lager och implanteras i livmodern. Under de tidiga stadierna av utveckling, finns i ditt embryo ett lager av proteiner, som kallas zona pellicuda. Zona pellicuda är utvecklat till att skydda embryot tills det når utvecklingsstadiumet som blastocyst. För att framgångsrikt få det att implantera i livmoderslemhinnan måste embryot först kläckas ur detta zona pellicuda för att fästa i väggarna i livmodern. Ibland har embryon det svårt att kläckas ur sitt skyddande skikt. Detta kan inträffa om zona pellicuda är för tjockt eller om embryot inte har tillräckligt med energi för att bryta igenom lagret. Assisted hatching är ett försök till att hjälpa dessa embryon att bryta ut ifrån Zona pellicuda genom att skapa ett litet hål i dess yttre foder.
Hur utför man Assisterad Hatching? Den utförs med hjälp av mikromanipulerande tekniker under ett mikroskop, under den fjärde dagen av embryots utveckling.
Embryot placeras först i en Petrie skål som innehåller kultur lösning. En särskild pipett används sedan för att hålla embryot på plats. Embryologen tar en ihålig nål som innehåller en sur lösning och placerar den intill zona pellicuda. En liten bit av denna sura lösning frigörs från nålen så att den kommer i kontakt med zona pellicuda. Denna sura lösningen börjar sakta smälta det skyddande lagret och skapa ett litet hål. Embryot tvättas sedan i en speciell lösning och läggs tillbaka inne i en inkubator tills embryo transfer kan ske.
Vem kan använda Assisted Hatching? Assisted hatching är inte lämpligt för alla par. Det rekommenderas till:
-Kvinnor över 37 års ålder.
-Kvinnor med förhöjda FSH på dag 3 av menstruationscykeln.
-Par som har upplevt misslyckade IVF-cykler.
-Par vars embryon har en särskilt tjock zona pellicuda
Risker förknippade med Assisted Hatching. Tyvärr finns det risker med Assisted Hatching. Sannolikheten för att du kommer få identiska tvillingar ökar (även känd som enäggstvillingar). Detta beror på att mikromanipuleringstekniken som används för att bryta igenom zona pellicuda kan ibland orsaka att embryot att delas upp i två identiska halvor. Det finns också en ökad risk för:
-Skador på embryot, potentiellt orsaka att det dör.
-Fetala komplikationer.
-Fysisk deformitet.
-Siamesiska tvillingar.
Förfarandet kan ibland också orsaka komplikationer för mamman, däribland:
-Högt blodtryck.
-Infektion.
-Illamående.
-Humörsvängningar
Dessa biverkningar är resultatet av steroider och antibiotika som du måste ta under överföringen. Eftersom det skyddande lagret kring embryot har förändrats, är det viktigt att du tar mediciner för att bromsa ner ditt immunförsvaroch för att förhindra infektion av embryot.
Fördelar med Assisted Hatching. Många par väljer att fortsätta med Assisted hatching under sin IVF. Detta beror på att tekniken är förknippad med en rad fördelar, bland annat:

-Färre embryon krävs för överföring.
-Ökad andel framgångsrika implantationer.
-Möjliggör blastocyst kultur.
Nackdelar med Assisted Hatching. Tyvärr så har assisted hatching också sina nackdelar. Specifikt för detta är:
-Endast lämpligt för vissa grupper av kvinnor.
-Mycket svårt att utföra och kräver enorma kunskaper.
-Kan vara förenat med en ökad risk för farliga komplikationer.
Framgångsfrekvens i assisterad Hatching. Assisted hatching är förenat med ganska höga behandlingsresultat, särskilt när de utförs av en kunnig micromanipulator. Faktum är att graviditetsprocenten är så hög som 49% på kvinnor som är i åldrarna 35 och 39. Kvinnor som är över 40 år har i allmänhet lägre chans att lyckas, men med Assisted Hatching ger dem ändå en bättre möjlighet än om bara IVF skulle utföras.

4 kommentarer:

Miss S sa...

Hm, knivigt. Som med allt annat så finns det både för- och nackdelar. Tycker nog ändå att fördelarna överväger. Om vi skulle erbjudas AHA tror jag nog att chansen är stor att vi hoppat på det. Men det är ju lätt att säga nu... Kul ändå att kliniken är beredd att ändra lite i behandlingen, så att ni får en ärlig ny chans.
Kram

Anonym sa...

Jag tror att många kliniker i dag utför AHA med hjälp av laser och då försvinner många av riskerna så det är mkt säkrare så kolla upp mer innan du blir rädd för riskerna. Jag håller själv på med AHA på mina 4 ägg som jag plockades på igår och detta på Carlanderska i Göteborg, de tyckte absolut att detta är ett bra alternativ!
Lycka till!

Längtan sa...

Första gången jag är inne på din blogg. Tack för utförligt information!

fallmanna sa...

Väldigt intressant läsning!! Tack för det!!

Skicka en kommentar